Zuivelmakers gaan samenwerken in FeedBackFarm
Jan en Thera Kuiper van kaas- en zuivelboerderij Kuiper in Giessenburg gaan in het project FeedBackFarm op het bedrijf samenwerken met insectenkweker InsectoCycle. De proeftuin, ingericht in een voormalige stal van maatschap Kuiper, gaat eind februari van start.
De zuivelmakers willen ervaring opdoen met het inzetten van insecten voor het verwerken van agrarische reststromen uit de zuivel- en kaasproductie en van restpartijen uit de voedingsindustrie. Deze resten worden gevoerd aan larven van de zwarte soldaatvlieg. Wanneer de vliegen volgroeid zijn dienen ze als eiwitrijk voedsel voor vissen die worden gekweekt in een aquaponicssysteem waarin sla en kruiden worden geteeld.
FeedBackFarm: kringloop sluiten
In een aquaponicssysteem waarin viskweek en plantenteelt worden gecombineerd, nemen de planten de meststoffen uit het water op. Het water wordt daarmee weer schoon en geschikt voor de vissen. De proeftuin moet aantonen dat reststromen tot nieuwe producten als vis, sla en kruiden kunnen worden verwerkt. Op deze manier sluit de kringloop en is minder import van soja uit onder meer Zuid-Amerika nodig.
Snel proces
Insectenteelt in de agrarische sector stimuleert circulariteit en nieuwe economische mogelijkheden. In de voedselproductieketen komen veel reststromen vrij die via insecten in een snel proces kunnen worden omgezet in nieuwe voedingsstoffen. In enkele weken tijd kan 1 gram eieren van de zwarte soldaatvlieg 100 kilo reststromen verwerken en 20 kilo oogstbare larven opleveren.
POP3-regeling
Het project FeedBackFarm wordt mogelijk gemaakt door de POP3-regeling van de provincie Zuid-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.